Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Moldovei în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda

A A A

MESAJUL MINISTRULUI DE EXTERNE AL SUEDIEI CU OCAZIA PRELUĂRII PREŞEDINŢIEI OSCE

Publicat:Mon, 25/05/2020 - 15:42

În anul care vine, Suedia va exercita Preşedinţia în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

OSCE-ul reprezintă o platformă inedită în Europa, deoarece, prin intermediul principiilor şi eforturilor concrete, organizaţia activează pentru a integra respectul pentru democraţie şi drepturile fundamentale cu un accent deosebit spre consolidarea securităţii între state, cum ar fi spre exemplu, rolul decisiv ce a fost exercitat de către OSCE în gestionarea conflictelor regionale, îndeosebi în Ucraina.

În calitate de Preşedinte, Suedia va stabili priorităţile în activitate cu scopul consolidării democraţiei, drepturilor omului şi egalităţii, precum şi promova soluţionarea conflictelor din regiune în conformitate cu prevederile dreptului internaţional şi principiile OSCE privind semnificaţia suveranităţii şi integrităţii teritoriale.

În procesul elaborării programului de activitate al acestei preşedinţii, guvernul intenţionează să dialogheze cu societatea civilă, parlamentul şi partenerii internaţionali cu scopul identificării aspectelor pe care Suedia le va examina prin prisma tuturor responsabilităţilor ce revin OSCE-lui.

De asemenea, în măsura posibilităţilor, Suedia urmăreşte să implementeze o preşedinţie eficientă. Începând cu 1 ianuarie 2020, activitatea a fost lansată, şi de atunci Suedia oficial a devenit parte a aşa-numitei "troika". Din acest grup fac parte ţările care au deţinut preşedinţia în trecut, la etapa actuală şi în viitor. Aceasta înseamnă că în anul 2020, troika va fi reprezentată de către Slovacia, Albania şi Suedia.