Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Moldovei în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda

A A A

INFORMAȚIE IMPORTANTĂ PENTRU CETĂTENII REPUBLICII MOLDOVA CARE SE AFLĂ ÎN SUEDIA, NORVEGIA, FINLANDA ȘI ISLANDA PRIVIND TERMENUL LEGAL DE ȘEDERE ÎN SPAȚIUL SCHENGEN

Publicat:Tue, 26/05/2020 - 15:54

SUEDIA

Cetățenii străini care se află în imposibilitate de a părăsi teritoriul Suediei și care vor fi nevoiți să depășească termenul de ședere de 90 de zile în spațiul Schengen, urmează să solicite extinderea perioadei de ședere în Suedia, înainte de expirarea termenului legal.

Pentru perioade mai scurte de 90 de zile este prevăzută o prelungire cu viză, iar cetățenii vor depune la oficiile Agenției Suedeze de Migrație, Migrationsverket (adresele se găsesc aici https://bit.ly/2J36dIs), cu o programare prealabilă la acest link https://bit.ly/3bkYmSv, următoarele documente (https://bit.ly/2AfbdbF):

 • formularul de viză Schengen 118031 (https://bit.ly/33G8DGC);
 • copii ale paginilor din pașaport cu datele personale și toate ștampilele de intrare; pașaportul trebuie să fie valabil pe durata șederii în Suedia:
 • explicația privind necesitatea extinderii perioadei de ședere;
 • documente care confirmă necesitatea prelungirii șederii (de ex: certificate oferite de companii, certificate medicale, etc.)
 • asigurarea medicală de călătorie valabilă pentru spațiul Schengen, cu acoperirea minimă de 30 mii Euro, pentru asistență medicală spitalicească de urgență, transportare acasă din motive medicale etc.

Migrationsverket va informa solicitanții privind decizia adoptată.

Mai multe detalii pot fi consultate la această adresă: https://bit.ly/2AfbdbF.

NORVEGIA

Cetățenii străini care se află în imposibilitate de a părăsi teritoriul Norvegiei și care vor fi nevoiți să depășească sau au încălcat regimul legal de ședere, nu vor fi sancționați și au dreptul să rămână în țară până la identificarea unui nou itinerar de călătorie, fără a fi necesar să se înregistreze la Directoratul Norvegian de Migrație, UDI: https://bit.ly/2X1oPjK.

Autoritățile norvegiene au anunțat că încălcarea termenului de ședere în aceste circumstanțe extraordinare nu va avea consecințe pentru viitoarele călătorii în Norvegia sau obținerea unui permis de ședere.

Totodată, persoanele sunt obligate să părăsească teritoriul norvegian cât mai rapid posibil, imediat după eliminarea restricțiilor de călătorie și reluarea căilor de transport internațional.

Mai multe detalii pot fi consultate la aceste adrese: https://bit.ly/2X4uzJEhttps://bit.ly/3d7E8Nq

FINLANDA

Cetățenii străini care se află pe teritoriul Finlandei în baza unei vize valabile urmează să contacteze Poliția Finlandeză în vederea posibilității extinderii acesteia: https://bit.ly/3bZn36Z.

Cetățenii străini care beneficiază de regim fără viză și se află în imposibilitate de a părăsi teritoriul Finlandei urmează să solicite, în anumite condiții, perfectarea unui permis de ședere temporară la Serviciul Finlandez de Imigrare: https://bit.ly/36HYef7, care va fi valabil până la 31 octombrie 2020.

Solicitanții vor prezenta următoarele documente:

 • formularul OLE_MUU (https://bit.ly/2TDgRvm);
 • explicația privind imposibilitatea revenirii în țara de origine;
 • biletele de călătorie cumpărate anterior (sau mesajele de confirmare ale acestora);
 • notificarea agențiilor de turism privind anularea călătoriei;
 • dovada mijloacelor financiare necesare pentru asigurarea șederii în Finlanda până la 31 octombrie 2020 și explicația privind sursa veniturilor;
 • informația despre unitatea de cazare;
 • extrasul de cont al solicitantului sau al persoanei care oferă cazare și tranzacțiile din ultimele trei luni;
 • contractul de muncă al solicitantului sau contractul de muncă al persoanei care asigură întreținerea și informația despre salariu din ultimele trei luni;
 • certificatul medical, dacă solicitantul are probleme de sănătate și explicația privind impactul stării de sănătate asupra posibilității de a călători.

Mai multe detalii pot fi consultate la această adresă: https://bit.ly/2zoNaax

ISLANDA

Cetățenii străini care se aflau legal pe teritoriul Islandei înainte de introducerea restricțiilor de călătorie la 20 martie 2020 și au depășit termenul legal de ședere de 90 de zile în spațiul Schengen, au dreptul să stea în Islanda până la 1 iulie 2020, fără viză sau permis de ședere și fără necesitatea de a notifica Directoratul Islandez de Imigrare.

Persoanele sunt obligate să părăsească teritoriul islandez cât mai rapid posibil, până la 1 iulie cel târziu.

Această prevedere nu se aplică străinilor care se aflau ilegal în Islanda înainte de restricționarea circulației la frontiere și nu împiedică expulzarea acestora în conformitate cu actele normative islandeze.

Mai multe detalii pot fi consultate la această adresă: https://bit.ly/2Xqt0Vq.  

Cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, pot contacta Ambasada la numărul de telefon +46769423423 sau la adresa de e-mail stockholm@mfa.gov.md.