Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Moldovei în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda

A A A

COVID-19 NOI RESTRICŢII LA TRAVERSAREA FRONTIEREI FINLANDEI

Publicat:Tue, 07/04/2020 - 15:15

Pe 7 aprilie 2020, Guvernul Finlandei a adoptat noi decizii cu privire la frontiera internă şi cea externă, ce reglementează măsurile de înăsprire şi prelungire a termenului de restricţionare a traficului la graniţă şi regulilor de carantină între Finlanda şi alte ţări, până la 13 mai 2020, în vederea prevenirii răspândirii pandemiei COVID-19.

Vor fi permise călătoriile la/de la locul de muncă și alte deplasări absolut necesare. În acest sens, angajatul transfrontalier va trebui să prezinte un certificat de la angajator care stipulează necesitatea trecerii frontierei.

Ca regulă generală, toate persoanele care vor intra pe teritoriul Finlandei, indiferent de motivul trecerii frontierei, sunt obligate să respecte instrucţiunile emise de autorităţile de sănătate publică finlandeze şi să stea în izolare timp de 14 zile. Excepţie de la această cerinţă se va acorda pentru cazurile de traversare a frontierei de către personalul serviciilor de urgenţă şi salvare sau al transporturilor de mărfuri şi bunuri.

Personalul transportului de mărfuri vor primi instrucţiuni de la Institutul Naţional al Sănătăţii şi Asistenţei Sociale cu privire la reducerea riscului de infectare şi aflare în condiţii asemănătoare cu carantina timp de 14 zile.

Cetăţenii finlandezi care muncesc în Suedia şi Norvegia trebuie să rămână în izolare atunci când se vor afla în Finlanda. Conform acestei cerinţe, muncitorii vor putea să continue activitatea în corespundere cu instrucţiunile de carantină. Angajaţii care vor reveni în Finlanda din Suedia şi Norvegia trebuie să respecte prevederile directivei cu privire la reducerea riscului de infecţie şi, în limita posibilităţilor, să stea în condiţii asemănătoare cu carantina, atât pe teritoriul Finlandei, cât şi la domiciliul acestora.

La data de 1 aprilie a.c., Ministerul Asistenţei Sociale şi Sănătăţii a emis o decizie pentru spitalele raionale cu privire la personalul venit din străinătate, care are obligația să stea în condiţii asemănătoare cu carantina timp de 14 zile.

Guvernul recomandă companiilor de transport maritim care operează în Finlanda din Suedia, Estonia şi Germania de a stopa vânzarea biletelor pentru traficul de pasageri, cu excepţia celui cargo şi a transportului de mărfuri şi bunuri.

Guvernul monitorizează atent evoluţia situaţiei în legătură cu această epidemie şi este pregătit să continue restricţionarea traficului la frontieră în caz de necesitate.

Recomandările anterioare cu privire la evitarea călătoriilor în străinătate rămân în vigoare. Toate persoanele care sosesc în Finlanda din străinătate trebuie să completeze la frontieră un formular despre călătoria efectuată, pentru a primi instrucțiuni în scris privind acțiunile ulterioare.

Condiţiile de carantină presupun că persoanele care intră pe teritoriul ţării trebuie să stea acasă, la hotel sau alt gen de cazare pe parcursul a 14 zile, fără de a contacta direct cu alte persoane. De asemenea, se va evita vizitarea magazinelor alimentare şi farmaciilor fără necesitate absolută. Transportul public nu este permis. Activităţile în aer liber, cu evitarea contactului apropiat, sunt permise doar în situaţia în care siguranţa personală este respectată.

Angajatorii urmează să identifice modalităţi de a reduce traversările frontierei pentru muncitori, de exemplu prin asigurarea cazării acestora în apropierea locului de muncă. Suplimentar, angajatorii trebuie să se asigure că angajaţii sunt în stare să continue activitatea prin evitarea contactelor directe şi respectând prevederile directivei emise de către Institutul Naţional al Sănătăţii şi Asistenţei Sociale cu privire la reducerea riscului de infecţie.

Criteriul de circulație transfrontalieră esențială în scop de muncă nu va fi modificat.

La punctele de trecere a frontierei cu Estonia, Suedia şi Norvegia va fi permisă în continuare deplasarea esențială în scop de muncă. Traficul necesar se referă la trecerea frontierei de către angajaţii din sănătate, îngrijitorii de bătrâni sau personalul de salvare. Sunt considerate călătorii esențiale și cele ale persoanelor care lucrează în instituții publice sau de securitate privind aprovizionarea populației. Această excepţie se referă şi la muncitorii transfrontalieri care, în baza contractului de angajare permanentă, activează în zona naturală aflată la graniţa cu Suedia şi Norvegia.

Controlul intern al frontierei şi restricţiile traficului au adus deja rezultate. Volumul traficului la graniţa terestră dintre Finlanda şi Suedia, precum şi între Finlanda şi Norvegia s-a micşorat cu 95% în comparaţie cu situaţia normală. La moment, 80-90% din trafic revine transportului de mărfuri şi bunuri.

Detalii: https://valtioneuvosto.fi/en/article/-/asset_publisher/1410869/suomen-rajaliikenteen-rajoituksia-jatketaan-ja-karanteenimaarayksia-tiukennetaan