Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Moldovei în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda

A A A

COVID- 19 ALERTE DE CĂLĂTORIE ÎN STATELE DE ACREDITARE (actualizat 08.10.2020)

Publicat:Thu, 08/10/2020 - 16:19

SUEDIA

Restricțiile de intrare în Suedia pentru cetățenii din statele terțe ale spațiului UE/Schengen se mențin până la 31 octombrie 2020.

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE (valabile începând cu data 19 martie 2020 până la data de 31 octombrie 2020):

Suedia a impusinterdicții temporare de intrare în spațiul UE prin Suedia pentru cetățenii străini din țările terțe, cu excepția persoanelor din statele UE, Spațiul Economic European, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

CATEGORIILE EXCEPTATE (cărora li se permite intrarea în țară)

Sunt exceptate de la restricțiile de intrare pe teritoriul suedez persoanele cu permis de ședere sau drept de ședere în Suedia, cetățenii unui alt stat UE / SEE sau membrii de familie ai acestora, specialiștii din domeniul medical, transportatori și persoane care călătoresc din motive familiale imperative, studenți, experți profesionali.

De asemenea, măsura nu se aplică cetățenilor următoarelor state terțe: Australia, Georgia, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Rwanda, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay.

PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL (valabile începând cu data 19 martie 2020 până la data de 31 octombrie 2020):

Tranzitul la aeroport este permis. De regulă, pe perioada călătoriei de tranzit, o persoană trebuie să rămână în zona de tranzit a aeroportului.

Suedezii sau străinii care locuiesc în Suedia vor avea posibilitatea să revină la domiciliu, inclusiv, persoanele care vor avea un motiv întemeiat de a intra în ţară, precum ar fi reprezentanţii corpului diplomatic, persoanele care necesită protecţie internaţională, personalul implicat în exercitarea unor misiuni specifice pe teritoriul statului între care se regăsesc, asistenţii medicali şi transportatorii de bunuri.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Toate persoanele trebuie să respecte măsurile de distanțare și igienă.

Persoanele care intră în Suedia și au simptome respiratorii serioase urmează să sune la numărul 1177 pentru evaluare medicală; în caz de probleme grave de respirație trebuie să sune la 112. Persoanele cu simptome ușoare trebuie să se autoizoleze.

Toate adunările publice de peste 50 de persoane sunt interzise.

Toate persoanele care prezintă simptome, chiar și ușoare, trebuie să limiteze contactul cu alte persoane, pentru a preveni infectarea celor din jur. Regula se aplică atât la nivel personal, cât și profesional.

Cei care lucrează în sistemul medical și cel de îngrijire a persoanelor în vârstă nu se vor prezenta la serviciu dacă resimt probleme ale căilor respiratorii.

Vizitele ne-necesare la spitale și aziluri sunt restricționate.

Asociațiile și organizațiile neguvernamentale vor amâna adunările anuale, dacă se cere ca adunarea să fie în același loc.

Angajatorii se vor îngriji ca personalul și vizitatorii să țină distanța socială, și pe cât posibil ca angajații să lucreze de acasă și să evite călătoriile ne-necesare.

În transportul public și taxi se va reduce numărul de călători, astfel încât să fie evitată aglomerația.

Persoanele peste 70 de ani și cei care aparțin unor grupe de risc să își reducă contactele apropiate cu alte persoane și să evite în totalitate să călătorească cu transportul public sau taxi. De asemenea, să evite cumpărăturile în magazine sau farmacii sau să se afle în alte locuri unde se adună oameni.

Restaurantele, barurile și cluburile au primit indicații speciale pentru a reduce aglomerația (servirea are loc doar când toți clienții din local sunt așezați la masă).

Magazinele, centrele comerciale și galeriile vor reduce numărul de clienți care sunt în același timp în incintă.

Centrele de sport vor ține antrenamentele și alte activități sportive în aer liber, vor amâna meciurile, competițiile și vor reduce numărul de spectatori.

ALTE INFORMAȚII UTILE ȘI SURSE OFICIALE DE DOCUMENTARE:

Riscul de răspândire a infecției în comunitate este evaluat a fi „foarte înalt”.

Suedia nu a impus măsuri obligatorii de carantină sau izolare.

https://www.government.se/government-policy/the-governments-work-in-response-to-the-virus-responsible-for-covid-19/

https://www.government.se/press-releases/2020/08/extension-of-temporary-entry-ban-to-sweden-until-31-october-2020/

https://www.government.se/articles/2020/04/faqs--entry-to-the-eu-via-sweden-banned/

https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden/

https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus

https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/

INFORMAȚII DE CONTACT:

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei

https://suedia.mfa.gov.md/

Ambasada Regatului Suediei în Republica Moldova

https://www.swedenabroad.se/ro/embassies/moldova-chisinau/

 ============================================

NORVEGIA

Restricțiile de intrare în Norvegia pentru cetățenii din statele terțe ale spațiului UE/SEE se mențin până la 16 noiembrie 2020.

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE (valabile începând cu data de 16 martie 2020 până la data de 16 noiembrie 2020):

Norvegia a impus controale la frontierele terestre și aeriene, și a închis granițele pentru cetățenii străini din afara spațiului Economic European (SEE) și Schengen.

Se menține recomandarea limitării stricte a călătoriilor în străinătate pentru cetățenii Norvegiei până la data de 15 ianuarie 2021.

CATEGORIILE EXCEPTATE (cărora li se permite intrarea în țară)

Interdicția de călătorie nu se aplică cetățenilor norvegieni care se întorc acasă ori cetățenilor din țările spațiului SEE care au rezidență și/sau lucrează în Norvegia, precum și membrilor familiilor lor.   

Începând cu data de 15 iulie a.c., este permisă intrarea cetățenilor din statele Schengen / SEE, cu menținerea obligativității de intrare în carantină / izolare la domiciliu timp de 10 zile după sosire pentru țările cu nivel înalt de infecții. Totodată, a fost anulată obligativitatea intrării în carantină pentru persoanele care vin din țări/regiuni cu un nivel acceptabil de infecții.

Cetățenii străini care sosesc în Norvegia dintr-o țară care prezintă un risc crescut de infecții au dreptul de a intra pe teritoriul norvegian dacă pot justifica unde vor efectua perioada obligatorie de 10 zile de carantină/izolare, la o adresă înregistrată din Norvegia sau rezervare de cazare / aranjament de închiriere a unui spațiu. Aceste cerințe se aplică și persoanelor a căror ședere e mai scurtă de 10 zile.

Începând cu 1 iulie a.c., au fost ridicate restricțiile de intrare în Norvegia pentru studenții admiși la unități de învățământ superior (universități, colegii tehnice, alte instituții învățământ secundar superior), cetățeni ai statelor din spațiul SEE și din state terțe (aceștia trebuie să fie în posesia unui permis de reședință pentru studii). Studenții vor fi supuși regulilor de carantină aplicabile cetățenilor străini la momentul intrării lor în Norvegia și vor trebui să respecte toate reglementările în vigoare aplicate în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

Lista statelor europene pentru care se menține obligativitatea intrării în carantină / izolare la domiciliu la sosirea în Norvegia: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Insulele Feroe, Islanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Monaco, Olanda, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria, Vatican, precum și unele regiuni din Suedia (Dalarna, Gävleborg, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kronoberg, Scania, Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Västmanland, Västra Götaland, Örebro, Östergötland) și Finlanda (Kainuu, Central Finland, Päijänne-Häme).

Lista este întocmită de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică și este revizuită permanent, și în funcție de rezultatele epidemiologice înregistrate în statele europene în cauză, restricțiile de intrare și carantina obligatorie pot fi reintroduse sau eliminate.

PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL (valabile începând cu data de 16 martie 2020 până la data de 16 noiembrie 2020):

Tranzitul este permis. Persoanele care se află în tranzit pe aeroporturile din Norvegia își pot continua călătoria fără a fi supuse carantinei; este recomandabil ca durata escalei să fie cât mai mică, iar zborul de conexiune trebuie să fie de pe același aeroport. Orice ieșire din zona de tranzit este considerată acces pe teritoriul norvegian și supusă regulilor de intrare în țară. În cazul în care durata escalei este mai mare de câteva ore, cazurile de zbor cu conexiune trebuie anunțate Poliției de Frontieră din aeroport.

Nu sunt comunicate măsuri explicite privind transportatorii; pentru transportul de mărfuri este necesară prezentarea documentelor justificative, a rutei, actelor de identitate ale șoferului, legitimația acestuia, detalii privind locul în care se va odihni șoferul, declarația acestuia de respectare a măsurilor impuse pe plan local de limitare a răspândirii pandemiei, eventual o scrisoare însoțitoare și explicativă din partea angajatorului, cu precizarea că șoferul va părăsi imediat teritoriul norvegian după încărcarea/descărcarea mărfii/bunurilor.

Decizia permiterii accesului în Norvegia este luată de Poliția de Frontieră.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Distanțarea socială recomandată de 1 metru.

Sunt permise manifestările publice în aer liber cu maxim 200 de participanți  (în condițiile îndeplinirii unui set de criterii stricte), iar în alte situații care nu pot fi considerate manifestări sunt recomandate grupuri care să nu depășească 20 de participanți (sau maxim 10 participanți în anumite localități unde se înregistrează o creștere a numărului de infectări), cu păstrarea distanței sociale de 1 metru.

Nu mai este permisă vânzarea de alcool în cluburi, baruri, localuri, discoteci etc. după orele 24.00.

Este recomandată purtarea măștilor de protecție în mijloacele de transport public de la și în spre aeroportul internațional Gardemoen - Oslo, precum și în restul mijloacelor de transport public din Oslo la orele de vârf sau atunci când nu este posibilă menținerea distanței sociale de 1 metru.

Există restricții de vizitare a centrelor de sănătate, a penitenciarelor și interdicția de a vizita persoanele vulnerabile (persoane în vârstă, care suferă de anumite boli etc.).

Sunt permise activități de recreere și sportive în aer liber, cu condiția menținerii unei distanțări sociale de 1 metru.

În Oslo este interzis consumul de alcool în spații publice (parcuri), fiind aplicate amenzi de 2.500 NOK (250 Euro).

ALTE INFORMAȚII UTILE ȘI SURSE OFICIALE DE DOCUMENTARE:

Vor intra în carantină pe o perioadă de 10 zile numai persoanele (cetățeni norvegieni sau străini) care vin din statele care nu sunt incluse în lista de excepții publicată de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică.

Efectuarea testului COVID-19 imediat după sosirea în Norvegia și obținerea unui rezultat negativ NU presupune exceptarea de la efectuarea carantinei de 10 zile.

La unele puncte de trecere a frontierelor, printre care și aeroportul Gardemoen sau punctul de graniță cu Suedia de la Svinesund, există posibilitatea efectuării gratuite a testelor COVID-19, în mod voluntar.

Începând cu data de 22 iunie a.c., pot fi exceptați de la carantină angajații provenind din state UE / SEE care fac dovada că nu sunt infectați cu coronavirus, în urma a două teste efectuate după sosirea în Norvegia. Primul test trebuie efectuat în maximum 48 de ore de la sosire și până la obținerea rezultatului negativ persoana rămâne în carantină la domiciliu. Dacă primul test este negativ, persoana poate lucra, însă va fi în carantină la domiciliu în timpul liber. După un al doilea test cu rezultat negativ, persoana va fi scutită de carantină. Obligația organizării, efectuării și plății costului testării revine angajatorului norvegian.

https://www.regjeringen.no/en/topics/koronavirus-covid-19/id2692388/

https://www.fhi.no/en/id/infectious-diseases/coronavirus/

https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/travel-advice-COVID19/

https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/

INFORMAȚII DE CONTACT:

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Norvegiei cu reședință la Stockholm

https://suedia.mfa.gov.md/

Ambasada Regatului Norvegiei în Republica Moldova cu reședință la București

https://www.norway.no/en/moldova/

============================================================

 FINLANDA

Restricțiile de intrare în Finlanda pentru cetățenii din statele terțe ale spațiului UE/Schengen se mențin până la 18 octombrie 2020.

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE (valabile începând cu data de 19 martie 2020 până la data de 18 octombrie 2020):

Finlanda a impus restricții privind traficul la frontierele externe pentru cetățenii din statele terțe ale spațiului UE / Schengen.

 

CATEGORIILE EXCEPTATE (cărora li se permite intrarea în țară)

 

Începând cu data de 19 septembrie a.c., Finlanda a ridicat restricțiile de călătorie și carantina obligatorie pentru cetățenii UE / Schengen care vin din țările cu o incidență a cazurilor de sub 25 la 100.000 de locuitori. Această măsură va fi revizuită la fiecare 2 săptămâni, în funcție de evoluția situației epidemiologice din fiecare țară în parte.

 

Restricțiile de circulație nu se aplică rezidenților următoarelor state (zona verde - trafic fără restricții): Liechtenstein, Letonia, Cipru și Vatican.

 

De asemenea, restricțiile nu se aplică cetățenilor următoarelor state terțe: Australia, Coreea de Sud, Japonia, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Uruguay.

 

În măsura în care restricțiile privind traficul la frontierele externe rămân neschimbate, întoarcerea în Finlanda și intrarea în Finlanda pentru alte motive justificate sunt permise. Admiterea membrilor de familie ai unui cetățean finlandez este posibilă indiferent de cetățenie.

 

Sunt considerate cazuri urgente justificate: probleme familiale, personale sau în legătură cu proprietăți imobiliare (apartament sau casă de vacanță) deținute în Finlanda.

 

În afara cetățenilor finlandezi, aceste prevederi sunt aplicabile tuturor cetățenilor din statele membre UE / Schengen care locuiesc în Finlanda și membrilor de familie ai acestora, precum și resortisanților statelor terțe care locuiesc în Finlanda cu permis de ședere, cetățenilor din statele membre UE / Schengen, precum și din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

 

Întoarcerea în Finlanda este permisă: 

 

a) cetățenilor finlandezi și membrilor de familie ai acestora;

 

b) cetățenilor din statele membre UE / Schengen care au domiciliul sau reședința în Finlanda și membrilor de familie ai acestora;

 

c) resortisanților statelor terțe cu domiciliul în Finlanda, posesori ai unui permis de ședere.

 

Întoarcerea către alte state membre UE / Schengen se aplică:

 

a) resortisanților altor state membre UE / Schengen și membrilor de familie ai acestora;

 

b) în cazul deținerii unui permis de ședere eliberat resortisanților statelor terțe cu domiciliul în alt stat membru UE / Schengen.

 

Călătoriile în interes de muncă și alte călătorii esențiale sunt permise următoarelor categorii de persoane:

 

a) lucrători, inclusiv transfrontalieri, în baza unui contract de muncă sau a unei misiuni;

 

b) diplomați, personalul organizațiilor internaționale, personalul militar și personalul organizațiilor de ajutor, în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu;

 

c) persoane care studiază în Finlanda;

 

d) persoane cu permis de ședere finlandez și cetățeni ai statelor membre UE / Schengen care și-au înregistrat dreptul de ședere în Finlanda;

 

e) persoane care călătoresc pentru motive de familie, dacă membrii de familie sunt cetățeni finlandezi sau cetățeni străini cu permis de rezidență în Finlanda (de exemplu, întâlnirea cu rudele, înmormântare, nunți, concediu medical);

 

f) persoane care au nevoie de protecție internațională sau călătoresc din motive umanitare;

 

g) persoane aflate în alte situații excepționale (de exemplu, chestiuni personale justificate, reprezentanți ai mass-media străine, chestiuni imobiliare, întreținerea unei locuințe de agrement proprietate personală, situată în Finlanda).

 

Sunt considerați rezidenți legali în Finlanda: cetățenii din statele membre UE / Schengen care și-au înregistrat dreptul de ședere în Finlanda și membrii familiilor acestora, precum și cetățenii unui terț stat care locuiesc în Finlanda în baza unui permis de rezidență. 

 

Sunt considerate persoane cu rezidență într-un alt stat membru UE: cetățenii respectivei țări, cetățenii din alte state membre UE care și-au înregistrat dreptul de rezidență în respectiva țară și membrii familiei lor și cetățenii unui stat terț care locuiesc în respectiva țară în baza unui permis de rezidență.

 

Deplasare necesară în interes de serviciu înseamnă, de exemplu, trafic transfrontalier pentru persoane care aparțin unor echipaje ale curselor aeriene sau maritime.

 

Alte deplasări cu caracter de necesitate includ traficul care vizează aprovizionarea serviciilor de urgență și medicale și părăsirea Finlandei de către cetățenii unui stat terț.

 

Controalele la frontiera internă se efectuează pe baza evaluărilor de risc ale autorităților competente în domeniul securității naționale și sănătății publice.

 

Justificarea intrării pe teritoriul finlandez în ceea ce privește lucrătorii cu contract de muncă, inclusiv transfrontalieri, este determinată în timpul verificărilor efectuate la frontieră, acestora putând să li se solicite prezentarea documentelor doveditoare ale îndeplinirii cerințelor de intrare. Aceste documente se pot referi în special la informații privind relația de muncă și misiunea pe care o desfășoară. Intrarea cetățenilor statelor membre UE ca forță de muncă străină sezonieră este permisă în același mod ca și în cazul lucrătorilor transfrontalieri.

 

Alte motive de călătorie sunt evaluate de la caz la caz, pe baza informațiilor prezentate în timpul verificării la frontieră, iar decizia de permitere sau refuz de intrare aparține exclusiv poliției de frontieră finlandeze. Este obligatorie prezentarea documentului de călătorie necesar și, după caz, a vizei de intrare sau a permisului de ședere.

 

PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL (valabile începând cu data de 19 martie 2020 până la data de 18 octombrie 2020):

 

Persoanele care doresc să tranziteze frontierele interne trebuie să utilizeze puncte de trecere a frontierei unde sunt instituite controale. Trecerea frontierei prin alte locuri nu este permisă.

 

Tranzitul la aeroport este permis. De regulă, pe perioada călătoriei de tranzit, o persoană trebuie să rămână în zona de tranzit a aeroportului, dar poate fi permis, de la caz la caz, unei persoane să intre în Finlanda pentru cazare la un hotel în apropierea aeroportului.

 

Poliția de frontieră finlandeză nu acordă permise în avans pentru intrarea în Finlanda, decizia de a permite intrarea este întotdeauna efectuată în timpul verificărilor la frontieră. Persoana aflată în tranzit trebuie să aibă documentul de călătorie necesar și, dacă se impune, viza sau permisul de ședere.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 

Este interzisă vizitarea persoanelor din grupurile cu risc ridicat.

 

Este recomandată evitarea transportului în comun.

 

Au fost instituite protocoale stricte pentru a nu se aglomera sistemul medical, fiind acceptate la consultul în spitale doar persoanele cu simptome severe, restul consultațiilor având loc prin telefon.

 

Există un set de reguli stricte privind conduita în spital, pornind de la mănuși și alte materiale de protecție care se impun.

 

ALTE INFORMAȚII UTILE ȘI SURSE OFICIALE DE DOCUMENTARE:

 

Începând cu data de 1 octombrie a.c., autoritățile finlandeze recomandă cetățenilor care călătoresc dintr-o țară cu o rată a infecțiilor de peste 25 la 100.000 de locuitori (zona roșie), să prezinte la debarcare un certificat medical negativ, după un test efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în Finlanda. Autoritățile finlandeze recomandă pasagerilor care sosesc din țările din zona roșie autoizolarea timp de 14 zile după sosirea în Finlanda. Carantina poate fi întreruptă dacă un al doilea test COVID-19, efectuat după cel puțin 72 de ore de la intrarea în Finlanda, este negativ.

 

În perioada de carantină voluntară nu sunt permise deplasarea între locul de muncă și locul de reședință și nici frecventarea școlii. Guvernul finlandez poate  institui sancțiuni pecuniare sau chiar privative de libertate pentru persoanele care nu respectă recomandarea de izolare la domiciliu la întoarcerea în Finlanda din statele cu risc ridicat de transmitere a virusului.

 

Pasagerii care sosesc în țară sunt informați cu privire la ghidurile de igienă și de distanțare socială, la recomandarea de a evita contactul fizic cu grupurile de risc timp de 14 zile, precum și la tratament în caz de necesitate, iar în perspectivă despre instrucțiunile privind instalarea unei aplicații mobile.

 

https://valtioneuvosto.fi/en/information-on-coronavirus

 

https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates/travel-and-the-coronavirus-pandemic

 

https://www.raja.fi/current_issues/guidelines_for_border_traffic

 

https://um.fi/current-affairs/article/-/asset_publisher/iYk2EknIlmNL/content/kysymyksi-c3-a4-ja-vastauksia-matkustamisesta-ja-koronaviruksesta

 

INFORMAȚII DE CONTACT:

 

Ambasada Republicii Moldova în Republica Finlanda cu reședință la Stockholm

 

https://suedia.mfa.gov.md/

 

Ambasada Republicii Finlanda în Republica Moldova cu reședință la București

 

https://finlandabroad.fi/web/mda/frontpage

 

============================================================

ISLANDA

 

Este interzis, temporar, accesul cetățenilor din statele terțe ale spațiului UE/SEE/AELS care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei în Islanda.

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE (valabile începând cu data de 20 martie 2020, fără o dată limită):

Islanda a impus controlul la frontiere și interzice, temporar, accesul cetățenilor străini care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei în Islanda.

CATEGORIILE EXCEPTATE (cărora li se permite intrarea în țară)

Restricțiile de circulație  nu se aplică cetățenilor din statele UE / SEE, AELS, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andorra, Monaco, San Marino și Vatican.

De asemenea, măsura nu se aplică cetățenilor următoarelor state terțe: Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Tunisia și Uruguay.

Interdicția de călătorie în Islanda nu se aplică următoarelor categorii: pasageri aflați în tranzit; personal medical ce călătorește în interes profesional; personal navigant; persoane care necesită protecție internațională; persoane ce călătoresc într-un interes urgent de familie; personal diplomatic; membri ai organizațiilor internaționale; membri ai forțelor armate care călătoresc în interes profesional; lucrători din domeniul umanitar; studenți; experți profesionali; persoane care desfășoară activități economice importante, care nu pot fi amânate sau desfășurate în străinătate.

PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL (valabile începând cu data de 20 martie 2020, fără o dată limită):

Tranzitul este permis. Pasagerii aflați în tranzit, care nu părăsesc terminalele din aeroporturi, sunt exceptați de obligativitatea carantinei sau testării pentru COVID-19.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Din 5 octombrie a.c. se aplică următoarele măsuri:

- este limitată la 20 de persoane participarea la activitățile și evenimentele publice, cu excepția funeraliilor, unde sunt admise maximum 50 de persoane; în licee și universități sunt admise maximum 30 de persoane într-o clasă, iar în magazinele cu dimensiuni mai mici de 1.000 m² sunt admise maximum 100 de persoane o dată;

- este permisă participarea a maximum 100 de persoane la reprezentațiile teatrale, cu condiția purtării măștilor de protecție;

- este permisă funcționarea piscinelor publice la 50% din capacitate;

- este permisă desfășurarea sporturilor competitive cu participarea a maximum 50 de persoane;

- sunt închise pub-urile, cluburile de noapte, sălile de jocuri și sălile de sport;

- este interzisă participarea spectatorilor la evenimentele sportive în interior.

Din 14 septembrie a.c., persoanelor cărora li s-a aplicat măsura carantinei de 14 zile deoarece au fost în contact cu persoane infectate pot solicita efectuarea unui test de tip PCR în a șaptea zi de carantină; în eventualitatea în care rezultatul testului este negativ, persoanele respective pot părăsi carantina.

Din 7 septembrie a.c., este obligatorie păstrarea distanței fizice de 1 metru între persoane în spațiile publice; în situațiile în care nu se poate respecta această regulă, vor fi utilizate măștile de protecție.

Este obligatorie purtarea măștilor de protecție: pe durata zborurilor interne și internaționale și pe aeroporturi; pe durata deplasării cu feribotul (atunci când nu poate fi păstrată distanța de 1 metru); în mijloacele de transport în comun atunci când călătoria durează mai mult de 30 de minute; în saloanele de coafură, masaj, fizioterapie; în cabinetele stomatologice, oftalmologice; în cazul vizitelor medicale la domiciliu; copiii născuți începând cu anul 2005 sunt exceptați de la această obligativitate.

Măștile de protecție utilizate trebuie să întrunească standardele de calitate ale CEN (The European Committee of Standardization).

Persoanele care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, definite de către Directoratul pentru Sănătate din Islanda, au dreptul să fie testate gratuit la un centru de sănătate.

Persoanele care nu prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, dar solicită să fie testate la un centru de sănătate vor trebui să suporte costul procedurii, în valoare de 11.000 ISK/testare (aprox. aprox. 70 EUR/testare).

Persoanele care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19 trebuie să apeleze numărul unic 1700 (sau +354 544 4113 pentru numerele de telefon non-islandeze).

ALTE INFORMAȚII UTILE ȘI SURSE OFICIALE DE DOCUMENTARE:

Începând cu data de 19 august a.c., se aplică măsura carantinei obligatorii timp de 14 zile pentru toți cei care călătoresc în Islanda, indiferent de durata și scopul vizitei.

Anterior efectuării călătoriei în Islanda, fiecare persoană trebuie să completeze un formular electronic de pre-înregistrare (https://visit.covid.is/) și să descarce aplicația de monitorizare a infecțiilor Rakning C-19 (https://www.covid.is/app/en).

Persoanele care doresc să evite carantina obligatorie pot opta pentru dubla testare moleculară (de tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19. Primul test este efectuat fie la unul dintre punctele de trecere a frontierei, fie la unul dintre centrele de sănătate din apropierea acestora. Cel de-al doilea test va fi efectuat 5 - 6 zile mai târziu la un centru de sănătate local. Este percepută o singură taxă pentru ambele teste, care este în valoare de 11.000 ISK (aprox. 70 EUR), dacă este solicitată și achitată la punctul de trecere a frontierei/centrul de sănătate sau de 9.000 ISK (aprox. 55 EUR), dacă este solicitată și achitată online, atunci când se completează formularului de pre-înregistrare.

În perioada dintre cele două testări, vor fi urmate regulile stricte privind carantina (detalii la https://www.covid.is/categories/how-does-quarantine-work). Aceste măsuri se aplică inclusiv cetățenilor și rezidenților islandezi care se întorc în Islanda din străinătate.

Copiii născuți începând cu anul 2005 sunt exceptați de la obligativitatea pre-înregistrării, testării pentru COVID-19 sau a plasării în carantină timp de 14 zile la sosirea în Islanda.

Persoanele care dețin un certificat eliberat de autoritățile islandeze conform căruia au avut și s-au vindecat de infecția cu COVID-19 sunt exceptate de la obligativitatea testării sau a plasării în carantină timp de 14 zile la sosirea în Islanda.

https://www.government.is/

https://www.landlaeknir.is/koronaveira/

https://utl.is/index.php/en/about-directorate-of-immigration/covid-19

https://www.covid.is/english

INFORMAȚII DE CONTACT:

Ambasada Republicii Moldova în Republica Islanda cu reședință la Stockholm

https://suedia.mfa.gov.md/

Ambasada Republicii Islanda în Republica Moldova cu reședință la Moscova

https://www.government.is/diplomatic-missions/embassy-of-iceland-in-moscow/