Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Moldovei în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda

A A A

COVID-19 ALERTĂ DE CĂLĂTORIE ÎN SUEDIA

Publicat:Wed, 18/03/2020 - 10:55

Guvernul suedez a adoptat decizia de sistare temporară a călătoriilor fără scop determinat către Suedia începînd de joi, 19 martie 2020, pe un termen iniţial de 30 zile, în vederea limitării efectelor izbucnirii infecţiei coronavirus şi prevenirii răspîndirii în continuare a COVID-19.

Această măsură vizează cetăţenii străini din afara Spațiului Economic European şi Elveţia.

Cetățenii suedezi și străinii cu rezidență în Suedia vor avea posibilitatea să revină în Suedia, inclusiv persoanele care vor avea un motiv întemeiat de a intra în ţară, precum reprezentanţii corpului diplomatic, persoanele care necesită protecţie internaţională, personalul implicat în exercitarea unor misiuni specifice pe teritoriul statului, ca asistenţii medicali şi transportatorii de bunuri.

Detalii pot fi găsite la această adresă: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/ett-tillfalligt-forbud-mot-resor-till-sverige-med-anledning-av-covid-19/.

În contextul extinderii rapide a virusului COVID-19, Guvernul Suediei recomandă abținerea de la călătoriile neesențiale către toate țările lumii, în perioada 14 martie – 14 aprilie 2020, când se va efectua o reevaluare a situației.

Agenția suedeză de sănătate publică apreciază riscul de răspîndire a noului coronavirus în Suedia a fi „foarte înalt”, cel mai înalt grad, și solicită persoanelor care au călătorit în regiuni afectate să fie atente la simptome ale căilor respiratorii precum tuse, dificultăți de respirație sau febră, și să sune la numărul de telefon 1177 pentru evaluare.

Informații actualizate privind numărul de cazuri din Suedia, alături de alte aspecte despre coronavirus pot fi găsite la următoarele adrese: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/https://www.krisinformation.se/https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/infektioner/ovanliga-infektioner/covid-19-coronavirus/

Recomandările și avertismentele de călătorie ale MAE suedez pot fi accesate aici: https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/information-om-uds-arbete-med-anledning-av-coronaviruset/.

Cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, pot contacta Ambasada la numărul de telefon +46769423423 sau la adresa de e-mail stockholm@mfa.gov.md.