Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Moldovei în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda

A A A

COVID-19 ALERTĂ DE CĂLĂTORIE ÎN NORVEGIA

Publicat:Sat, 14/03/2020 - 00:00

Guvernul Norvegiei a anunțat că începând de luni, 16 martie 2020, orele 08:00, toate aeroporturile și porturile din țară vor fi închise, iar la frontierele terestre vor fi introduse controale extinse, în vederea prevenirii răspândirii pandemiei COVID-19.

Această restricție nu se va referi la cetățenii norvegieni care se întorc în Norvegia și la cetățenii străini care au rezidența în Norvegia.

Restricțiile nu se aplică în cazul transportului de mărfuri sau furnizării serviciilor vitale.

Detalii: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/statsministerens-innledning-pa-pressemote-om-korona-viruset/id2693618/.

Clarificări privind decizia Guvernului Norvegiei de a închide aeroporturile și porturile începând de luni, 16 martie 2020, orele 08:00

Guvernul norvegian va închide granițele pentru toți cetățenii străini care nu au rezidență în Norvegia. Aceștia vor fi respinși la graniță în baza Legii de Prevenire a Infecțiilor.

Potrivit ultimelor declarații oficiale, aeroporturile NU vor fi închise fizic, ci va exista interdicție de intrare în țară pentru cetățenii străini.

Excepție vor face cetățenii norvegieni care se întorc acasă, precum și cetățenii din țările spațiului SEE, care au rezidență și/sau lucrează în Norvegia, precum și membri familiilor lor.

Zborurile externe vor continua să funcționeze, astfel încât cetățenii străini/turiștii să poată pleca.

Autoritățile norvegiene vor lua legătura cu autoritățile altor state pentru a permite unor companii aeriene să efectueze zboruri care să repatrieze cetățeni norvegieni. Totuși, nu se vor putea da garanții în acest sens, întrucât multe state au interzis zborurile de pe teritoriul lor.

De asemenea, vor continua cursele interne spre aeroporturile care nu au fost închise, precum și transporturile de mărfuri.

Detalii:  https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/innforer-strengere-grensekontroll/id2693624/, https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/presisering-fra-norske-myndigheter-norske-flyplasser-stenger-ikke/id2693631/, https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/all-godstrafikk-kan-ga-som-normalt/id2693654/.

Precizări privind carantina persoanelor care intră pe teritoriul Norvegiei

În baza noului regulament emis de Ministerul Sănătății norvegian orice persoană care intră pe teritoriul Norvegiei trebuie să intre în carantină din prima zi a sosirii, pentru o perioadă de 14 zile. În situația în care persoanele care sosesc dezvoltă simptome de răceală sau gripă, cum ar fi tuse, febră sau insuficiență respiratorie, acestea trebuie să se izoleze pe o perioadă de 7 zile după încetarea simptomelor.

Persoanele care se află în tranzit pe aeroporturile din Norvegia își pot continua călătoria fără a fi supuse carantinei.

Persoanelor care se află în carantină și nu au simptome de boală li se permite să părăsească locul carantinei în situația în care doresc să plece din Norvegia. Transportul de la locul de carantină la locul de plecare din Norvegia trebuie să se realizeze în conformitate cu prevederile de sănătate publică în vigoare.

Regulamentul se aplică tuturor persoanelor care au intrat în Norvegia după data de 27 februarie 2020, cu excepția persoanelor care au venit din Suedia și Finlanda pentru care prevederile regulamentului se aplică începând cu data de 17 martie 2020.

Informații despre COVID-19 pot fi consultate la următoarele adrese: https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/, https://www.fhi.no/en/id/infectious-diseases/coronavirus/, https://www.regjeringen.no/no/tema/koronavirus/id2692388/.

Recomandări de călătorie ale MAE norvegian pot fi găsite aici: https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/velg-land/id2414273/.

A fost deschisă o linie telefonică (0047 815 55 015), disponibilă de luni până vineri între orele 08:00-18:00, sâmbătă și duminică între orele 09:00-16:00; pentru suspiciuni de infectare cu COVID19, se poate apela numărul local 116 117.

Cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, pot contacta Ambasada la numărul de telefon +46769423423 sau la adresa de e-mail stockholm@mfa.gov.md.