Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Moldovei în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda

A A A

COVID-19 ALERTĂ DE CĂLĂTORIE ÎN FINLANDA

Publicat:Wed, 18/03/2020 - 00:00

Guvernul Finlandei a anunțat că începând de joi, 19 martie 2020, orele 00:00, și până la data de 13 aprilie 2020, orele 00:00, traficul la frontierele interne și externe va fi restricționat, în contextul introducerii la 16 martie a.c. a stării de urgență pentru prevenirea răspândirii pandemiei COVID-19.

Excepție vor face cetățenii finlandezi care se întorc acasă, cetățenii din țările UE și Schengen, care au rezidență în Finlanda și membri familiilor lor, precum și străinii cu rezidență în Finlanda.

Restricțiile nu se aplică în cazul transportului de mărfuri sau furnizării serviciilor vitale.

La granițele interne, însemnând traficul între Finlanda și statele Schengen, sunt permise:

Întoarcerea în Finlanda pentru:

a. cetățenii finlandezi și membrii de familie ai acestora;

b. cetățenii din alte țări UE și Schengen care au rezidența în Finlanda și membrii de familie ai acestora;

c. cetățenii din state terțe care au permis de ședere în Finlanda.

Tranzitul spre sau prin țări UE și Schengen pentru:

a. personalul medical sau de salvare, cercetători medicali și asistenți ai persoanelor în vârstă;

b. transportatorii și alte categorii de persoane asimilate acestora;

c. lucrătorii care, în baza unui contract de muncă permanent, își desfășoară activitatea în străinătate și revin în țara de reședință cel puțin o dată pe săptămână, luând în considerare circumstanțele locale și din zona în care fac naveta;

d. diplomații, angajații organizațiilor internaționale, personalul militar și umanitar, în exercitarea atribuțiilor de serviciu;

e. întoarceri și tranzit necesare;

f. persoane care călătoresc din motive familiale urgente;

g. persoane care solicită protecție internațională sau pentru cauze umanitare;

h. alte situații de trafic necesar și justificat, de exemplu deplasări pentru efectuarea unor lucrări de mentenanță, care necesită prezența lucrătorilor din alte țări, în situația în care mentenanța nu poate fi amânată.

La granițele externe, însemnând traficul între Finlanda și state din afara zonei Schengen (de exemplu Federația Rusă) sunt permise:

1. Întoarcerea în Finlanda pentru:

a. cetățenii finlandezi și membrii de familie ai acestora;

b. cetățenii din alte țări UE și Schengen care au rezidența în Finlanda și membrii de familie ai acestora;

c. cetățenii din state terțe care au permis de ședere în Finlanda.

2. Tranzitul spre sau prin țări UE și Schengen pentru:

a. cetățenii din țările UE și Schengen și membrii de familie ai acestora;

b. cetățenii din state terțe care au permis de ședere în alte țări UE și Schengen.

3. Ieșirea cetățenilor din state terțe

4. Alte situații de trafic necesar:

a. personalul medical sau de salvare, cercetători medicali și asistenți ai persoanelor în vârstă;

b. transportatorii și alte categorii de persoane asimilate acestora;

c. diplomații, angajații organizațiilor internaționale, personalul militar și umanitar, în exercitarea atribuțiilor de serviciu;

d. întoarceri și tranzit necesare;

e. persoane care călătoresc din motive familiale urgente;

f. persoane care solicită protecție internațională sau pentru cauze umanitare;

g. alte situații de trafic necesar și justificat, de exemplu deplasări pentru efectuarea unor lucrări de mentenanță, care necesită prezența lucrătorilor din alte țări, în situația în care mentenanța nu poate fi amânată.

Guvernul finlandez a decis reintroducerea controalelor la frontiera dintre Finlanda și Suedia și, respectiv, Norvegia, din data de 19 martie până în data de 13 aprilie. Punctele de trecere a frontierei vizate de această decizie vor fi următoarele:

Pentru trafic aerian

Aeroporturile Helsinki-Vantaa, Mariehamn și Turku: deschise pentru traficul de mărfuri, repatrierea cetățenilor finlandezi și rezidenților din Finlanda sau alt stat membru UE, deplasare necesară în interes de serviciu și alte deplasări cu caracter de necesitate.

Aeroporturile din Enontekiö, Helsinki-Malmi, Ivalo, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kemi-Tornio, Kittilä, Kokkola-Pietarsaari, Kuopio, Kuusamo, Lappeenranta, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Savonlinna, Seinäjoki, Tampere-Prikkașa și Vaasa: deschise doar traficului de mărfuri.

Pentru trafic maritim

Porturile Helsinki-Vantaa, Mariehamn, Turku și Vaasa: deschise doar pentru traficul de mărfuri, repatrierea cetățenilor finlandezi și rezidenților din Finlanda sau alt stat membru UE, deplasare necesară în interes de serviciu și alte deplasări cu caracter de necesitate.

Eckerö, Eurajoki, Färjsundet, Förby, Hamina, Hanko, Haukipudas, Ingå, Kalajoki, Kaskinen, Kemi, Kemiö, Kirkkonummi, Kokkola, Kotka, Kristinestad, Lappeenranta, Loviisa, Långnäs, Merikarvia, Naantali, Nuijamaa, Oulu, Pargas, Pernaja, Jacobstad, Phja, Pori, Porvoo, Raahe, Rauma, Salo, Sipoo, Taalintehdas, Tammisaari, Tornio și Uudenkapunki: doar pentru traficul de mărfuri.

Åland, Haapasaari, Hanko și bazele Pazei de Coastă, portul Nuijamaa și punctul de trecere Santio: deschise doar pentru repatrierea cetățenilor finlandezi și rezidenților din Finlanda sau alt stat membru UE și alte deplasări cu caracter de necesitate.

Pentru traficul rutier

Punctele de trecere a frontierei dintre Finlanda și Suedia: Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello, Tornio și Ylitornio: deschise pentru traficul de mărfuri, repatrierea cetățenilor finlandezi și rezidenților din Finlanda sau alt stat membru UE, deplasare necesară în interes de serviciu și alte deplasări cu caracter de necesitate.

Punctele de trecere a frontierei dintre Finlanda și Norvegia: Karigasniemi, Kilpisjärvi, Kivilpompolo, Nuorgam, Näätämö și Utsjoki: deschise pentru traficul de mărfuri, repatrierea cetățenilor finlandezi și rezidenților din Finlanda sau alt stat membru UE, deplasare necesară în interes de serviciu și alte deplasări cu caracter de necesitate.

Persoanele rezidente în Finlanda înseamnă cetățeni UE care și-au înregistrat dreptul de ședere în Finlanda și membrii familiilor acestora, precum și cetățeni ai unui terț stat care locuiesc în Finlanda în baza unui permis de rezidență. Persoane cu rezidență într-un alt stat membru UE sunt considerate cetățeni ai respectivei țări, cetățeni UE care și-au înregistrat dreptul de rezidență în respectiva țară și membrii familiei lor și cetățeni ai unui stat terț care locuiesc în respectiva țară în baza unui permis de rezidență. Deplasare necesară în interes de serviciu înseamnă, de exemplu, trafic transfrontalier pentru persoane care aparțin unor echipaje ale curselor aeriene sau maritime. Alte deplasări cu caracter de necesitate includ traficul care vizează aprovizionarea serviciilor de urgență și medicale și părăsirea Finlandei de către cetățenii unui stat terț.

Controalele la frontiera internă vor viza persoane selectate pe baza evaluărilor de risc ale autorităților competente în domeniul securității naționale și sănătății publice. Măsurile respective vor fi aplicate tuturor celor care intră sau părăsesc Finlanda pe la frontiera internă (cea cu Suedia și Norvegia).

Detalii privind decizia adoptată pot fi găsite aici: https://um.fi/documents/385072/0/Translation+Gov+decision.pdf/89763bbb-a542-a6e8-8c73-a2901eda1835?t=1584543405038https://um.fi/documents/385072/0/Memorandum.pdf/28f14a67-1591-a144-fe07-352670d531c4?t=1584543536355.

Comunicatul și recomandările Poliției de Frontieră pot fi accesate la aceste adrese: https://www.raja.fi/facts/news_from_the_border_guard/1/0/finnish_border_traffic_to_be_restricted_as_of_19_march_2020_79144https://um.fi/documents/385072/0/Border+Guard+guidelines+180320.pdf/cabaf431-9d67-9bb8-37b8-a3a5bee29c66?t=1584543451810.

Informații actualizate privind numărul de cazuri din Finlanda, precum și alte aspecte despre coronavirus pot fi găsite la următoarea adresă: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19.

Recomandările și avertismentele de călătorie ale MAE finlandez pot fi accesate aici: https://um.fi/current-affairs.

Cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, pot contacta Ambasada la numărul de telefon +46769423423 sau la adresa de e-mail stockholm@mfa.gov.md.