Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Moldovei în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda

A A A

COVID-19 ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR REPUBLICII MOLDOVA AFLAȚI PE TERITORIUL SUEDIEI

Publicat:Sun, 22/03/2020 - 00:00

Agenția de Migrație Suedeză, Migrationsverket, a publicat o serie de întrebări-răspunsuri, în contextul extinderii rapide a coronavirusului COVID-19 și situațiilor în care se pot regăsi cetățenii străini aflați în Suedia, care pot fi consultate la această adresă: https://bit.ly/3dn6eEX.

Potrivit declarațiilor oficiale prezentate, Migrationsverket monitorizează cu atenție situația și examinează cererile de eliberare a permiselor de ședere în strictă conformitate cu legislația suedeză în vigoare, care nu conține prevederi privind circumstanțe extraordinare, fiind necesară estimarea consecințelor cadrului normativ existent în condițiile actuale ale răspîndirii coronavirusului.

Cetățenii care se află în imposibilitate de a părăsi teritoriul Suediei și care vor fi nevoiți să depășească termenul de ședere de 90 de zile în spațiul Schengen, urmează să solicite extinderea perioadei de ședere în Suedia, înainte de expirarea termenului legal.

Pentru perioade mai scurte de 90 de zile este prevăzută o prelungire cu viză, iar cetățenii vor depune personal la oficiile Migrationsverket (adresele se găsesc aici https://bit.ly/2J36dIs), cu o programare prealabilă la acest link https://bit.ly/3bkYmSv, următoarele documente:

    • Formularul de viză Schengen 118031 (poate fi descărcat aici https://bit.ly/33G8DGC)

    • Pașaportul, în original

    • Explicația privind necesitatea extinderii perioadei de ședere

    • Documente care confirmă necesitatea prelungirii șederii

    • Asigurarea medicală de călătorie valabilă pentru spațiul Schengen, cu acoperirea minimă de 30 mii Euro

Migrationsverket va informa solicitanții privind decizia adoptată.

Mai multe detalii pot fi consultate la această adresă: https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Besoka-Sverige/Forlanga-besok.html.

Cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, pot contacta Ambasada la numărul de telefon +46769423423 sau la adresa de e-mail stockholm@mfa.gov.md.