Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Moldovei în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda

A A A

COVID-19 ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR REPUBLICII MOLDOVA AFLAȚI PE TERITORIUL NORVEGIEI

Publicat:Mon, 23/03/2020 - 00:00

Directoratul Norvegian de Migrație, UDI, a publicat o serie de întrebări-răspunsuri, în contextul extinderii rapide a coronavirusului COVID-19 și situațiilor în care se pot regăsi cetățenii străini aflați în Norvegia, care pot fi consultate la aceste adrese: https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/questions-and-answers-regarding-the-corona-situation-i-norway/, https://www.udi.no/en/important-messages/information-to-foreign-nationals-that-can-not-travel-out-of-norway-due-to-the-corona-virus-outbreak/.

Potrivit informației oficiale prezentate, cetățenii care se află în imposibilitate de a părăsi teritoriul Norvegiei și care vor fi nevoiți să depășească sau au încălcat regimul legal de ședere, nu vor fi sancționați și au dreptul să rămână în țară până la identificarea unui nou itinerar de călătorie, fără a fi necesar să se înregistreze la UDI.

Autoritățile norvegiene au anunțat că încălcarea termenului de ședere în aceste circumstanțe extraordinare nu va avea consecințe pentru viitoarele călătorii în Norvegia sau obținerea unui permis de ședere.

Totodată, persoanele sunt obligate să părăsească teritoriul norvegian cât mai rapid posibil, imediat după eliminarea restricțiilor de călătorie și reluarea căilor de transport internațional.

Mai multe detalii pot fi consultate la această adresă: https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/.

Cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, pot contacta Ambasada la numărul de telefon +46769423423 sau la adresa de e-mail stockholm@mfa.gov.md.