Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Moldovei în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda

A A A

ALERTĂ COVID-19 NORVEGIA

Publicat:Fri, 13/03/2020 - 00:00

Atenționare de călătorie

Toate persoanele care se întorc în Norvegia călătorind din țări din afara spațiului nordic trebuie să intre în carantină la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome. Această regulă se va aplica tuturor celor care au intrat în țară începând cu 27 februarie 2020.

Detalii: https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/informasjon-om-karantene-etter-reiser-utenfor-norden

Măsurile anunțate de guvernul Norvegiei în vederea stopării extinderii epidemiei de coronavirus (aplicate din 12 martie 2020 orele 18.00 și până în data de 26 martie 2020):

  • închiderea grădinițelor, școlilor, liceelor, colegiilor, universităților și a celorlalte instituții de educație;
  • evenimentele culturale și sportive vor fi anulate, iar sălile de sport, piscinele publice și serviciile de coafură-frizerie, cosmetică, masaj, îngrijire corporală sau tatuaj vor fi închise;
  • toate localurile de alimentație publică (restaurante, baruri sau cluburi) vor fi închise;

Excepție vor face cele care pot să asigure un spațiu de cel puțin 1 metru distanță între persoane.

  • magazinele și alte spații comerciale vor rămâne deschise în program normal. Guvernul asigură populația că nu va fi nevoie să facă stocuri de alimente.
  • sectorul transportului public va funcționa normal, însă cetățenii sunt încurajați să evite deplasările care nu sunt absolut necesare. Ar fi de dorit ca transportul public și locațiile în care persoanele stau în contact apropiat unii de alții să fie evitate;
  • vor fi introduse restricții pentru vizitatorii spitalelor și altor instituții de sănătate. De asemenea, nu vor mai fi permise vizitele din exterior în instituțiile de îngrijire a vârstnicilor și a altor persoane cu nevoi speciale.
  • personalului medical nu îi va mai fi permisă plecarea din Norvegia, nici în scopuri personale și nici profesionale.
  • toate persoanele care se întorc în Norvegia călătorind din țări din afara spațiului nordic trebuie să intre în carantină la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome. Această regulă se va aplica tuturor celor care au intrat în țară începând cu 27 februarie 2020.

Detalii: https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/helsedirektoratet-har-vedtatt-omfattende-tiltak-for-a-hindre-spredning-av-covid-19

Ambasada recomandă cetățenilor moldoveni aflați în Norvegia să respecte măsurile introduse de guvernul norvegian și să urmărească periodic anunțurile făcute de către autoritățile locale din zonele de reședință, accesând următoarele adrese: https://www.fhi.no/, https://www.regjeringen.no/no/tema/helse-og-omsorg/innsikt/koronavirus/id2692388/.

Cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, pot contacta Ambasada la numărul de telefon +46769423423.